İş

Kadınları güçlendirmek için yılda ek 360 milyar dolar gerekiyor

Emre ERGÜL

BM Kadınları (Birleşmiş Milletler Kadınları) ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (UN DESA), 7 Eylül’de “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde (SDG’ler) İlerleme: Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu”nu yayınladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için acil ve kararlı eylemlere ihtiyaç duyulduğunu gösteren rapora göre, mevcut hızla devam edersek 2030 yılına kadar 340 milyondan fazla kadın ve kız çocuğunun aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı öngörülüyor. Dünya nüfusunun yüzde 8’i.

Milletvekillerinin üçte biri kadın

Rapor, liderlik pozisyonlarındaki kadınların oranının değişmediğini gösteriyor: parlamentolarda yüzde 27,6, yerel yönetimlerde yüzde 35,5 ve iş dünyasında üst düzey pozisyonlarda yüzde 28,2.

Bu yıl ilk kez iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkilerinin yer aldığı raporda, iklim krizinin 158 milyon kadın ve kız çocuğunu yoksulluğa sürükleyebileceği varsayılıyor. Yaşlılığa da değinen raporda, yaşlı kadınların yaşlı erkeklere göre daha yüksek oranda yoksulluk ve şiddete maruz kaldığı belirtiliyor.

2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadının güçlenmesinin sağlanması için somut adımların acilen atılması gerektiğinin vurgulandığı “Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu”nda, bunun için yılda ilave 360 ​​milyar dolara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. BM Kadın Birimi İcra Direktör Yardımcısı Sarah Hendriks şunları söyledi: “Bu yılki rapor Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için silaha çağrıdır. Her kadının ve kız çocuğunun eşit haklara, fırsatlara ve temsile sahip olduğu bir dünya için artık kolektif ve bilinçli hareket etmeliyiz.

“Bunu başarmak için kararlılığa, yenilikçi çözümlere ve tüm sektörler ve paydaşlar arasında iş birliğine ihtiyaç var” dedi; BM DESA Politika Uyum ve Kurumlar Arası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Maria-Francesca Spatolisano şunları söyledi: “Cinsiyet eşitliği sadece 2030 gündemindeki bir hedef değil, aynı zamanda diğer tüm hedeflerin üzerine inşa etmemiz gereken bir hedeftir. “Kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanına tam katılımını sağlamak için engelleri kaldırabilir ve tüm insanlar için ilerleme sağlayabiliriz.”

Rapor: Kadınların işgücüne katılım oranı %61,4

Rapordan bazı başlıklar şöyle:

– İklim değişikliğinden kaynaklanan gıda güvensizliği 236 milyon kadın ve kız çocuğunu, 131 milyon erkek ve erkek çocuğunu etkileyebilir.

-Dünyadaki hiçbir ülke yakın partner şiddetini tamamen ortadan kaldıramadı.

-Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesine yönelik kapsamlı sistemlere sahip olan ve bu alanlara bütçe ayırabilen ülke sayısı yalnızca 27’dir.

-Çatışmalardan etkilenen kadın ve kız çocuklarının sayısı arttı. 2022 yılında bu sayı 614 milyona çıktı. Bu, 2017 yılındaki rakamdan yüzde 50 daha fazla.

– Mevcut hızla devam edersek 2030 yılında 110 milyon kız çocuğu ve genç kadın eğitimden mahrum kalacak.

-Kadınlarla erkekler arasındaki işgücü ve gelir farkı hâlâ yüksek. Dünya çapında erkeklerin kazandığı her bir dolara karşılık kadınlar 51 sent kazanıyor. İş hayatının en verimli döneminde erkeklerin yüzde 90’ı işgücüne katılırken, kadınlarda bu oran yüzde 61,4’tür.

-Mevcut ilerleme hızıyla, gelecek neslin kadınları erkeklere kıyasla günde ortalama 2,3 saat daha fazla ücretsiz bakım ve ev işi yapacak. Raporda cinsiyet eşitliği hedefine ulaşmanın giderek zorlaşacağı vurgulanıyor.

Rapor, bu alanda iş birliği, yatırım ve artan küresel ve ulusal finansmanın, 2030’a doğru ilerlemeyi hızlandırmak için son derece değerli olduğunu gösteriyor. Rapor, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin vaatlerinin yerine getirilmesi ve hiçbir kadın ve kız çocuğunun kalmamasını sağlama çağrısında bulunuyor. arka.

kofcazajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu